Particulieren

eetbare voortuin

eetbare geveltuin

Verschillende particulieren zijn al jaar en dag bezig met het eetbaar maken van hun voortuin. Dit kan voor zowel privé gebruik als publiek gebruik. 

Voorbeelden: 

Inge Bekaert uit Lievegem heeft haar voortuin dat voorheen een grasperk was omgetoverd tot een mini voedselbos met een zitbank die ze openstelt voor de hele straat. Dit creëert een samenkomstplek voor de hele wijk. 

Wie kan er helpen? 

Gemeentes kunnen deze initiatieven ondersteunen met een tuincoach, een incentive of het organiseren van een infosessie. 

De geveltuinen zijn inmiddels in heel wat gemeentes ingeburgerd zoals Kortrijk, Gent en Antwerpen. Je kan perfect voedselproducerende planten en leivormen gebruiken. 

Voorbeelden: 

  • Geveltuinbrigade Gent
  • Kortrijk
  • Antwerpen 

Wie kan er helpen? 

Lokale groengevel organisaties 

een voedselbos in je achtertuin

Iedere tuin heeft plaats voor een eetbare groene oase. Het is perfect mogelijk om de bestaande siertuinen eetbaar te maken zonder al te grote ingrepen. 

Voorbeeld: 

Jardin des fraternités ouvrières 

Josine en Gilbert Cardon hebben in de jaren zeventig een stadstuin van een rijtjeshuis getransformeerd naar een intensief voedselbos. Ze deden dit als reactie tegen het grote aantal werklozen door vele fabrieken die sloten, te Moeskroen. Ze hebben met hun voedselbos, lesdagen en workshops letterlijk honderdduizenden mensen bereikt. 

Wie kan er helpen?

  • Landschapsarchitectenbureaus gespecialiseerd in voedselbossen
  • Je kan de gratis online voedselbos opleiding volgen