Eetbare gemeente

Eetbare gemeente als concept

De eetbare gemeente
gemeentes worden meer en meer innovatief als het op openbaar groen aankomt, maar er is 1 groot ontbrekend element: de eetbaarheid
stel je voor dat we het concept eetbare gemeente zouden koppelen aan de onthardingsdoelstellingen van onze gemeentes.

Enkele voorbeelden

Todmorden

Een burgerinitiatief 
Incredible Edible heeft besloten om een hele Engelse stad eetbaar te maken. Dit heeft de stad nieuw leven ingeblazen.

Andernach

Een Duitse gemeente die een groot deel van z’n openbaar groen eetbaar heeft gemaakt. Je waant je in een stadsvoedselbos rond de oude omwallingen.

gent en garde

Gent heeft een online systeem waarbij je alle te plukken fruitbomen kan vinden in de stad.

Burgerbudget

Elke burger kan een fruitboom in z’n straat adopteren: je krijgt een kaart met de planten. Ownership zit bij burger, dus gemakkelijk voor de beheerder.

Eetbaar Melle

Eetbaar Melle is een sociaal en publiek toegankelijk project in samenwerking met de gemeente Melle dat Mellenaars wil verbinden door samen te werken en ontspannen in de natuur. De opzet bestaat erin op zoveel mogelijk plekken in Melle samen fruit te planten volgens de principes van voedselbossen, het fruit te verwerken, aan natuureducatie te doen en duurzame groene ontmoetingsplaatsen te creëren voor de huidige en volgende generaties.

Natuur en omgeving bezitten de kracht om uiteenlopende mensen met elkaar te verbinden. En zeker als het daarenboven over fruit en ander eetbaars gaat, blijft de betrokkenheid hoog. in de winter van 2021 deden ze de eerste aanplantingen op drie verschillende locaties. Het ging om twee graspleintjes en een strook langs de open- bare weg die in het bezit van de gemeente waren, maar waarmee verder niets gebeurde.

Eetbaar Melle zorgde voor het ontwerp en samen met vrijwilligers deden ze de aanplant tijdens drie gezellige plantdagen. Naast de locaties die ze van de gemeente kregen, willen ze ook inzetten op meer fruit in het gewone straatbeeld. Dit doen ze door mensen wiens grond grenst aan de openbare ruimte (bv de voortuin die grenst aan een voetpad), gratis van advies en plantgoed te voorzien voor het stuk dat grenst langs de weg, op voorwaarde dat zij akkoord gaan dat het fruit mag geplukt worden vanop de straatkant.

 

Uitdaging:

  • Onderhoud gemeentes

  • initiëel enthousiasme, daarna minder gemotiveerde mensen

  • Commons aspect: ownership? Hoe organiseer je be- heer en oogst. Wat als het niet geoogst wordt? Wespen?

Wie kan er helpen? 

  • Velt 
  • Tuinhier 
  • Food Forest Institute 
  • Binnen de gemeente